Szybkowar: co warto wiedzieć o tym urządzeniu?

Dla tych, którzy w kuchni stawiają na wygodę i praktyczne rozwiązania, szybkowar z pewnością stanie się cennym wsparciem. Dzięki niemu można gotować szybciej i oszczędniej, a jednocześnie bez konieczności brudzenia wielu garnków.

Jak to działa?

Szybkowar świetnie radzi sobie z gotowaniem dzięki umiejętnemu wykorzystywaniu pary pod wysokim ciśnieniem. W takim szczelnie zamkniętym garnku można przyrządzać wiele ciekawych potraw. Można w nim ugotować kaszę, dusić warzywa oraz przygotować smaczny gulasz. Gotowanie pod ciśnieniem zapewnia nie tylko szybkość i wygodę przy sporządzaniu takich potraw. Dzięki parze dania gotowane w szybkowarach charakteryzują się świetnym smakiem, miękkością oraz soczystością. Warzywa przygotowane w ten sposób nie tracą tyle witamin i minerałów, jak przy gotowaniu w wodzie, zatem korzystanie z szybkowarów zalecane jest tym, którzy chcą możliwie jak najlepiej zadbać o swe zdrowie.

Na co warto zwrócić uwagę przy wyborze szybkowaru?

Sklepy AGD mogą się pochwalić coraz szerszym asortymentem tego typu sprzętów. Wybierając szybkowar, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Podstawa to materiał, z jakiego szybkowar jest wykonany. Można wybierać między aluminium, stalą nierdzewną oraz mieszanką stali nierdzewnej i ceramiki. Warto też wybrać taki szybkowar, którego wielkość będzie możliwie jak najlepiej dostosowana do naszych potrzeb. Dotyczy to zarówno wielkości tego naczynia, jak i jego funkcji. Sklepy AGD mogą nam przecież zaoferować proste szybkowary, jak i te, które posiadają dodatkowe funkcje. Jakie? Np. regulator ciśnienia, timer lub automatyczne programy do gotowania poszczególnych potraw.