Rukola: co warto wiedzieć na jej temat?

Jest cenionym dodatkiem do wielu potraw, a przepisy na dania z jej udziałem cieszą się coraz większą popularnością. Nic w tym dziwnego, ponieważ rukola zachwyca zarówno swoim smakiem, jak i ogromną wartością odżywczą. Z jakich względów warto włączyć to warzywo do swej diety?

Rukola to warzywo dość uniwersalne, które świetnie sprawdzi się i jako dodatek do potraw mięsnych, jak i do tych, w których główną rolę odgrywają ryby. Obecność rukoli uwzględniają też liczne przepisy na zapiekanki oraz takie dania, jak pizza, warzywo to często pojawia się też jako składnik zielonych koktajli oraz pysznych sałatek. Możliwości włączenia rukoli do swego menu jest wiele, zatem każdy z nas bez problemów znajdzie dla siebie doskonałe rozwiązanie. Dlaczego jednak warto włączyć rukolę do swojej diety? Powodów jest sporo. Zdrowa dieta z takim dodatkiem każdemu z nas wyjdzie na zdrowie. Wiadomo, że liście rukoli są bardzo dobrym źródłem wielu witamin oraz minerałów, nie brak w nich też przeciwutleniaczy, wykazujących się dużą skutecznością w walce z wolnymi rodnikami. Rukola ma też świetny wpływ na stan naszego przewodu pokarmowego, a dieta z takim dodatkiem może pomóc tym osobom, które cierpią z powodu problemów z jelitami lub wrzodami. Zawartość wapnia oraz witaminy K sprawia natomiast, iż zdrowa dieta z takim dodatkiem skutecznie wspiera nasze kości i zapewnia nam skuteczniejszą ochronę przed osteoporozą. Niewielka ilość kalorii sprawia, iż z warzywa tego można bez obaw korzystać nawet w trakcie kuracji odchudzającej, a liczne przepisy na dania z takim dodatkiem sprawiają, iż każdy z nas może w bardzo prosty sposób urozmaicić swe menu i nadać zwykłym potrawom wyjątkowego charakteru.