Catering w czasie pandemii – najważniejsze wytyczne sanitarne

firmy cateringowe

Kiedy wybuchła epidemia koronawirusa świat, który znaliśmy do tej pory, uległ całkowitej zmianie. Ludzie nie mogli swobodnie się przemieszczać, podróżować, chodzić do ulubionych restauracji, a nawet spotykać się z rodziną. Na szczęście firmy cateringowe stanowiły niewielką namiastkę starego życia.

Jakie zasady muszą przestrzegać firmy cateringowe?

Firmy cateringowe zajmują się przygotowaniem najwyższej jakości dań, a następnie odpowiadają za ich doręczenie pod wskazany adres. Docelowym miejscem może być zarówno dom czy mieszkanie, jak i budynek firmy. Zamawiane jedzenie powstaje z zachowaniem standardów sanitarnych, a do tego musi być zgodne z zasadami żywieniowymi zamawiającej osoby. Dostępne są opcje dla wegetarianów, wegan oraz osób z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi.

Szalejący na świecie koronawirus sprawił, że właściciele i pracownicy restauracji zaczęli skupiać ogromną uwagę na przestrzeganiu dodatkowych zasad bezpieczeństwa w trakcie przygotowania posiłków. Pierwsza poważna zmiana, którą odczuły wszystkie zatrudnione osoby to noszenie maseczek. Zakrywanie ust i nosa w trakcie przygotowania jedzenia pozwala uniknąć przenoszenia zarazków i chorób, a co gorsza rozprzestrzeniania wirusa. Używane maseczki muszą być zgodne ze standardami podanymi przez sanepid – w przeciwnym wypadku nie spełniają swojej funkcji.

Co jeszcze należy robić?

Osoby zatrudnione przez firmy cateringowe mają kontakt z wieloma ludźmi, począwszy od dostawców produktów spożywczych wykorzystywanych w trakcie gotowania, a kończąc na klientach, do których dowożone jest jedzenie. Z tego względu zarówno kucharze, jak i dostawcy mają regularnie sprawdzaną temperaturę ciała, gdyż wysoka gorączka stanowi jeden z najpopularniejszych objawów zakażenia. Temperatura jest mierzona przed wejściem na obszar restauracji oraz w ciągu dnia.

Firmy cateringowe mają obowiązek przestrzegać podstawowych zasad higieny. Bardzo ważne jest regularne mycie rąk (właściciel musi upewnić się, że używane jest dobrej jakości mydło antybakteryjne likwidujące niemalże 100% zarazków). Po umyciu rąk należy założyć rękawiczki ochronne, które trzeba regularnie zmieniać.

Po zamknięciu restauracji firmy cateringowe miały ręce pełne roboty i nawet po wprowadzeniu całkiem nowych przepisów, ich popularność nie spadła. Jest to związane z ułatwieniem życia odbiorców, dostarczaniem smacznych posiłków bez konieczności marnowania czasu w kuchni, a to wszystko z zastosowaniem najwyższych zasad higieny.