Kuchnia jest pomieszczeniem, którego remont jest dosyć drogi, dlatego też remontuje się ją dosyć rzadko. Decyzja o sposobie urządzenia kuchni jest więc strategiczna, a wszelkie błędy funkcjonalne i ergonomiczne będą dawały o sobie znać przez długie lata.
Podczas urządzania kuchni najważniejsze jest wyznaczenie tak zwanego trójkąta roboczego, czyli ustalenie lokalizacji lodówki, zlewozmywaka i płyty grzewczej. Jak sama nazwa wskazuje, każdy z tych sprzętów powinien znaleźć się na jednym z ramion trójkąta. Zapewnia to komfortowe poruszanie się pomiędzy strefą zmywania, przygotowywania posiłków i obsługi lodówki. Ponadto przy każdym z tych urządzeń należy zapewnić przynajmniej 60 centymetrów wolnego blatu roboczego. Przy zlewozmywaku zwykle potrzebne jest miejsce na suszarkę do naczyń, przy lodówce blat służy odstawianiu wyciągniętych z lodówki rzeczy, natomiast przy płycie tego miejsca powinno być najwięcej, ponieważ to właśnie tutaj przygotowywane są posiłki. W przypadku mikroskopijnych kuchni, dodatkowym blatem roboczym zostaje także stół.
Kolejnym ważnym aspektem związanym z prawidłowym funkcjonowaniem kuchni jest rozmieszczenie gniazdek elektrycznych. Tych powinno być tyle, aby możliwe było jednoczesne zasilanie wszystkich sprzętów znajdujących się na blacie (czajnik, toster, ekspres, itd.) oraz po jednym dodatkowym na obu końcach blatu. Warto także zwrócić uwagę na lokalizację gniazdek, które zasilają sprzęty AGD. Te nie powinny znajdować się za sprzętami ale obok nich, tak aby nie trzeba było wysuwać całego ciągu kuchennego do przodu, aby podłączyć lub odłączyć urządzenie.
Stosując się do powyższych wytycznych, remont kuchni może okazać się nie aż tak straszny.