Wszyscy, którzy nigdy nie próbowali pogłębić swojej wiedzy na temat materiałów, jakie noszą na co dzień – mogą nie zdawać sobie sprawy, że dzianina bawełniana ma dość ciekawą historię. Ba! Nawet doświadczeni rzemieślnicy mogą nie wiedzieć, że istnieje mnóstwo zabawnych faktów na temat przędzy bawełnianej. Jeśli chcesz zaimponować znajomym – oto kilka faktów na temat dzianiny, których prawdopodobnie nigdy nie słyszałeś.
Nie tylko dzianina bawełniana – za co lubimy ten materiał najbardziej?
Bawełna znana jest z kilku kluczowych cech:
- wszechstronność,
- wydajność,
- naturalny komfort.
Wytrzymałość i chłonność bawełny sprawia, że jest to idealny materiał do produkcji odzieży i artykułów gospodarstwa domowego, a także produktów przemysłowych, takich jak plandeki, namioty, prześcieradła hotelowe, mundury wojskowe, a nawet kombinezony kosmiczne astronautów. Włókno bawełniane może być tkane lub dziane w tkaniny, w tym aksamit, sztruks, welur, dzianina bawełniana, czy flanela.
Bawełna – zdecydowanie nie tylko dzianina!
Bawełna może być wykorzystywana do tworzenia dziesiątek różnych rodzajów tkanin do różnych zastosowań końcowych, w tym do mieszanek z innymi naturalnymi włóknami, takimi jak wełna i syntetycznymi, takimi jak poliester. Oprócz produktów tekstylnych, takich jak bielizna, skarpetki i t-shirty, bawełna jest również używana w filtrach do kawy, namiotach, oprawie książek i papierze archiwalnym. Natomiast bardzo krótkie włókna, które pozostają na nasionach bawełny po odziarnieniu – są wykorzystywane do produkcji takich produktów, jak bandaże, waciki, banknoty, waciki i prześwietlenia.
Bawełna to żywność i włókno. Nasiona bawełny, które stanowią około połowę masy zbieranej bawełny, są podawane bydłu i kruszone w celu uzyskania oleju. Jedna tona nasion bawełny daje około 200 kg oleju, 500 kg mączki z nasion bawełny i 300 kg łusek.
Olej z nasion bawełny nie zawiera cholesterolu, jest bogaty w wielonienasycone tłuszcze i zawiera wysoki poziom przeciwutleniaczy (witaminy E), co przyczynia się do jego długiego okresu przydatności do spożycia. Ten olej z nasion bawełny jest używany do gotowania oraz wykorzystywany w produktach takich jak mydło, margaryna, emulgatory, kosmetyki, farmaceutyki, guma i tworzywa sztuczne. Zatem jak widać forma dzianiny bawełnianej to zaledwie wierzchołek tego, do czego wykorzystywany jest ten materiał.
Dzianina bawełniana od momentu powstania
Bawełna to naturalne włókno uprawiane na roślinie spokrewnionej z powszechnie występującym gatunkiem ogrodowym hibiskusa. Nasiona bawełny sadzi się wiosną, aż roślina zamieni się w zielone, krzaczaste krzewy o wysokości około jednego metra. Rośliny te są przez krótką chwilę obsypane przez różowe i kremowe kwiaty, które po zapyleniu opadają i są zastępowane owocami, lepiej znanymi jako torebki bawełniane. Wewnątrz torebki bawełnianej znajduje się puszysty, biały kłaczek oraz nasiona bawełny i z tego w przyszłości powstanie dopiero dzianina bawełniana, z której tak ochoczo szyte są ubrania na całym świecie.
Bawełna: przygotowanie gospodarstwa i gleby pod uprawę
Istnieje wiele miejscowo hodowanych i dostosowanych odmian bawełny, z których można wybierać i które można uprawiać. Odmiany są zazwyczaj wybierane przez hodowców na podstawie plonu, jakości, cech odporności na choroby i cech biotechnologicznych. Ważną rolę odgrywają także inne cechy, takie jak długość sezonu, odporność na choroby i determinacja odmianowa oraz to, na jaką dzianinę bawełnianą jest w danym miejscu zapotrzebowanie.
Pola są przygotowane do sadzenia, chwasty są kontrolowane, a w razie potrzeby dodawane są składniki odżywcze. Większość hodowców pozostawia teraz ściernisko na polu i ściółkuje je z powrotem do gleby, aby w ten unikatowy sposób dodać tamże cenne składniki odżywcze. Sprawdzana jest również wilgotność gleby, a w razie potrzeby przeprowadzane jest wstępne podlewanie. Dopiero w takich warunkach jest szansa na piękną i obfitą uprawę.